Nasveti

VEČ ŽARIŠČNA PROGRESIVNA STEKLA 

Oster vid od bližine do daljine brez menjave očal.

Po 40. letu starosti se zelo verjetno zgodi, da se oko zaradi izgube prožnosti očesne leče ni sposobno prilagajati gledanju na bližino in je zato potrebna pomoč. Poznamo več vrst teh rešitev:

  • Bralna očala

(očala namenjena gledanju do oddaljenosti 0,5 metra).

  • Dvo žariščna – BIFOKALNA očala

(omogočajo gledanje na daljavo in na bližino, vendar pogosto ne zadostujejo, saj nas moti vidna ločitvena linija med prehodom).

  • Večžariščna ali PROGRESIVNA stekla

Ta stekla so predhodniki dvožariščnih stekel. Zajemajo vsa tri vidna polja gledanja:

1. na daljavo
2. na bližino
3. vmesna razdalja (kadar gledamo v sredini, to pomeni da ne gledamo ne na daljavo in ne na bližino)

Z najmlajšo generacijo več žariščnih korekcijskih progresivnih stekel so odpravljeni vsi problemi več žariščnih stekel iz preteklosti. Poleg spontanega in udobnega počutja nam ta stekla omogočajo dobro počutje ob nošenju in brez stopenjsko zvezno ostrino vida od blizu in daleč (zaradi povezanosti vidnih polj gledanja). Pogled bo tako jasen v daljavo, skozi vmesno področje, prav tako pa je tudi branje v optimalno izkoriščenem bližinskem področju.

Progresivna stekla torej idealno izravnavajo posledice popuščanja sposobnosti prilagodljivosti očesa na spreminjanje oddaljenosti gledanja. Zaradi občutno razširjenih vidnih področij in mehkih prehodovmed njimi nova, progresivna stekla zagotavljajo veliko ugodje gledanja na vseh razdaljah.

ANTIREFLEKSNI SLOJ

Vsako korekcijsko steklo obija del vpadle svetlobe, kar je razlog za moteče bleščanje. Te moteče odboje se lahko v veliki meri odpravi s pomočjo visoko kakovostnega razzrcaljenja z antirefleksnim slojem.
Kako deluje antirefleksni sloj?

Antirefleksni sloj je nanos več tankih slojev metalnih oksidov izmenjaje visokih in nizkih indeksov na zunanjo ali notranjo stran korekcijskega stekla katere koli vrste. Nanos omogoči, da se svetloba ob stiku z lečo ne odbije, temveč se prenese skozi lečo. Normalne leče za očala refleksirajo do 18 odstotkov svetlobe, s sedem slojnim antirefleksnim slojem pa se ta odboj zmanjša na manj kot en odstotek. Baro antirefleksnega sloja določa minimalni vidne svetlobe ki potuje skozi lečo (rahel mavričast odtenek na leči).
Prednosti antirefleksnega sloja:

Vse refleksije na steklu so minimalne, kar se pri nošenju antirefleksnih očal še posebno opazi pri nočno vožnji, pri delu z računalnikom ter pri dnevni in umetni svetlobi, saj se skoraj vsa vidna svetloba prenese skoti lečo. Posledica tega je boljša ostrina ter estetski videz, saj so taka stekla v očalih občutno manj vidna.

SONČNA OČALA

S tem prispevkom želimo posredovati nekaj koristnih napotkov, ki naj bodo v pomoč pri izbiri in nakupu sončnih očal

Skoraj vsak izmed nas uporablja taka ali drugačna sončna očala. Večina ljudi pa ni seznanjena z bistveno funkcijo sončnih očal (zaščito oči in optično funkcijo) in jih uporablja le kot modni dodatek. V reklamah za sončna očala je največkrat podan le poudarek na znanih imenih oblikovanja, prav nič ali pa zelo malo pa je govora o tem, s katerimi očali bomo najbolje zaščitili svoje oči.

Naše oko se lahko samo prilagaja različni moči svetlobe. V kolikor postane okolje preveč svetlo, se nam zablešči in ne moremo več gledati, čeprav sicer vidimo dobro. Bleščanje lahko odpravimo z dovolj temnim zaščitnim steklom sončnih očal.

Za nas in za naše oči pa so zelo nevarni ultravijolični žarki (ki so del žarkev, ki jih predstavlja sončna svetloba), žarčenje in življenski pogoji so se v zadnjih letih korenito spremenili, saj tanšanje ozonskega plašča in razni umetni viri svetlobe povzročajo veliko sevanja. Prav zato pa pri zaščiti oči ne zadostuje samo zatemnitev stekel, temveč je bistvenega pomena prav zaščita pred škodljivim UV sevanjem.

Ultravijolični žarki so sicer nevidni, vendar pa lahko pri določeni moči povzročijo vnetje in okvare oči. Temna očala, ki ščitijo oči samo pred bleščanjem so torej lahko nevarna, ker se zenica za temnimi stekli razširi in s tem onemogoči naravno zaščito očesa proti soncu. V kolikor ne uporabljamo kakovostnega stekla z UV filtrom, prihaja skozi širšo zenico še več UV žarkov, kot če nebi uporabili sončnih očal.

UV žarki so lako že po kratkem sevanju, še posebej v gorah, pri varjenju, v solariju pa tudi pri sončenju na plaži ali na snegu , zelo škodljivi in lahko povzročijo boleče vnetje veznice, veke ali roženice.

Zatorej preden se odlolčite za nakup očal, se prepričajte o njihovi zaščiti pred škodljivimi UV žarki, med katere spadajo tako imenovani UVA in UVB žarki.

FOTO OBČUTLJIVA STEKLA

Za ljudi, ki nosijo očala neprestano, so foto občutljiva stekla pogosto najprimernejša nadomestitev sončnih očal z dioptrijo, kadar le ta ne dopušča izdelave.

Foto bočutljiva stekla so stekla, ki reagirajo na jakost svetlobe. So samozatemnitvena stekla, ki se obarvajo v rjavi ali sivi barvi in se hitro prilagajajo različnim jakostim svetlobe.

Foto občutljiva stekla so primerna za nošenje na prostem, kot tudi za nošenje v prostoru.Na prostem vam omogočajo primerno zaščito oči (s pravilno stopnjo obarvanosti in 100% Uva ter Uvb filtrom) ne glede na jakost vpadle svetlobe, v prostoru pa zmanjšujejo intenzivnost svetlobe pri bleščeči ostevlitvi, pri delu z računalnikom, nepogrešljiva pa so tudi pri nočni vožnji.

Foto stekla je opcija korekcijskih stekel vseh vrst: enožariščnih, dvožariščnih ali večžariščnih stekel, ne glede na vrsto materiala, iz katerega so izdelane (mineralno ali organsko steklo.)

Več informacij dobite v naših poslovalnicah na Jesenicah in v Lescah

ZA BISTREJŠI POGLED!

Optika Berce Jesenice in Lesce

Povpraševanje

Pošljite nam sporočilo in z veseljem Vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času!